Appartementsgebouw Al Zon

Beschrijving

Beeldbepalend appartementsgebouw met garages op de hoek met de Herenstraat. Uit de jaren 1930, zogenaamd "AL ZON" zie opschrift boven de deur in de zijgevel. Ontworpen door "L. COPPE/ ARCHITECTE/ BRUGES" en uitgevoerd door "JEF & BEN DECLOEDT/ ENTREPPENEURS/ WENDUYNE" zie opschriften op de hoek. Baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak met witbepleisterde, rijk versierde gevels boven een blauwhardstenen plint. De rechtertravee volgt met een knik de afgeschuinde hoek van het marktplein. Gevels met art-deco-inslag verticaal geritmeerd door afwisseling van oplopende, driezijdige erkers steunend op versierde consoles en dieper gelegen, geprofileerde traveenissen met gegroefde sluitsteen met (nieuwe) balustrades. De traveeën zijn gescheiden door pilasters met kapitelen versierd met gestileerde bladmotieven. Borstweringen tussen de vensters van het trappenhuis verlevendigd met verticale lijstjes. Hoofdgestel met brede aflijnende kroonlijst en opengewerkte balustrade, op de hoek geaccentueerd door frontons. Begane grond getypeerd door rechthoekige poorten (garages en opslagruimtes) met afgeschuinde hoeken, voorts rechthoekige deuren en vensters. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, bovenlichten met gehamerd glas en verticale roedeverdeling waarin centraal een ruitvorm met blauw glas.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia