Teksten van Gemeentelijke basisschool

Gemeentelijke basisschool ()

Gemeentelijke basisschool op de hoek met de Ringlaan. Complex, fasegewijs tot stand gekomen. Een eerste gemeenteschool ontstaat in 1802 wanneer de Blankenbergenaar François Knudde zich vestigt in Wenduine. De lessen gaan door in zijn woning ten zuiden van de kerk. In 1864 wordt iets verderop een schooltje gebouwd. Dit wordt na de aanleg van de Ringlaan (1937) vervangen door een nieuw gebouw ontworpen door architect Alphonse De Pauw (Brugge). In 1996-1997 volgt een gedeeltelijke sloop en wordt op die plaats het huidige gebouw, ontworpen door architect Yvan Van Loo (Wenduine), opgetrokken. Modernistisch getinte vleugel "1937" (zie jaarsteen in de inkom) aan de kant van de Ringlaan, gele baksteenbouw boven een bruinbakstenen plint en onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Symmetrische opbouw met een centrale inkompartij onder puntgevel getypeerd door verticale streklagen. Dubbele deur onder betonnen luifel steunend op afgeronde bakstenen pijlers, erboven een drieledig bovenlicht met glas in lood, topgevel met tweelicht en kubistisch geïnspireerde console. Flankerende klassenvleugels met gangen ondergebracht in de lage voorbouw. Aaneengesloten vensterzones afgescheiden door bovendaks uitstekende pilasters. Voorliggende siertuin van de straat afgescheiden door lage, betonnen muurtjes. Moderne, monumentale vleugel aan de Brugsesteenweg van drie bouwlagen in grijsbruine baksteen onder plat dak. Gevels getypeerd door in- en uitspringende volumes, vierkante en tweezijdige erkers. De inkom wordt gemarkeerd door een ronde, torenachtige uitbouw in rode baksteen.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1938.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 132-138, p. 230.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Modernistisch getint schoolgebouw uit 1937 (zie jaarsteen in inkom) naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge) ter vervanging van het schoolgebouw in de Kerkstraat. Gele baksteenbouw op rode bakstenen plint; één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Symmetrische opbouw rond centrale inkompartij, uitlopend op puntgevel waarin strekverband en kubistische console. Links en rechts, klassenvleugels met lagere voorbouw waarin gang. Verticaliserende vensterregisters, afgelijnd door dito lisenen. Dubbele deur onder luifel op afgeronde bakstenen pilasters; rechthoekig bovenlicht met glas in lood. Voorliggend siertuintje, achterliggende speelplaats.

• Gemeentearchief De Haan, Gebouwen, Gemeenteschool, 1938.

Auteurs:  Huys, Martine