Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van oorspronkelijk drie woningen (samen met nummer 7) met voortuin, in 1913 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine). Nummer 7 is vervangen door nieuwbouw. Baksteenbouw met souterrain met blauwhardstenen parement en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien). Witbepleisterde, eclectische, verschillend uitgewerkte gevels met imitatievoegen en neoclassicistische elementen. De begane grond wordt geflankeerd door geblokte pilasters met blauwhardstenen kapitelen, dito kordon op de eerste verdieping. Bij nummer 9 wordt de bijna gevelbrede travee geflankeerd door pilasters van de kolossale orde. Een blauwhardstenen buitentrap leidt rechts naar de verhoogde begane grond en het terras boven het vooruitspringende souterrain. Links verschaft een trap toegang tot het souterrain uitgewerkt als een driezijdige erker. Begane grond met groot rechthoekig venster met ingewerkte deur en voorliggend terras met smeedijzeren balustrade. Op de eerste verdieping een brede erker met afgeronde hoeken. Bekronend smeedijzeren balkon en op de tweede verdieping een drielichtvenster onder rondbogen met sluitstenen en steunend op pilasters. Dakvenster eveneens met drielicht onder rondboog met gestrekte uiteinden en geflankeerd door voluten. De gevel is versierd met medaillons en festoenen bij de pilasters, verdiepte panelen en rondbogen. Bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Nummer 11 met eveneens twee trappen leidend enerzijds naar het souterrain, anderzijds naar de verhoogde begane grond met breed venster met deur en het terras. Bovenbouw met twee traveeën en doorlopend balkon met smeedijzeren balustrade. De deurvensters met vlakke omlijsting zijn rechthoekig op de eerste en rondbogig op de tweede verdieping, versierd met festoenen. In het dak twee oeils-de-boeuf met geprofileerde waterlijst met sluitsteen.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1913.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia