Eclectische eenheidsbebouwing

Gemeente De Haan

• Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing uit 1906. Breedhuizen in spiegelbeeldschema; twee traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder pseudo-mansardedak (tichelen), waarin dakkapellen onder pseudo-mansardedak. Met schijnvoegen gecementeerde en witbeschilderde gevelparementen. Souterrain waarin kleine driezijdige erker waarboven loggia in neoclassicistische omlijsting gegroefde pilasters, trigliefen en metopen. Balkons met gietijzeren borstweringen op bovenverdieping. Faiencetegeltableaus onder gootlijst en op penanten. Rechthoekige vensteropeningen onder meer deurvensters in loggia's. Voorliggende tuintjes.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1906.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Kerrinckx H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Huys, Martine