erfgoedobject

Villa Elza en villa Malvina

bouwkundig element
ID: 54755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beschermd als monument bij M.B. van 22/12/2005. Eclectische villa's met lichte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw van één travee en drie bouwlagen op verhoogde begane grond. Blauwhardstenen sokkel waarin vensters van het souterrain; trap en balusterborstwering. Markante loggia waarboven driezijdige erker met gestileerd stucwerk in de casementen van de borstwering; bekronend balkon met balusterborstwering. Bekronende borstwering met oculi. Rechthoekige en rondbogige vensteropeningen, deels in geriemde omlijsting. Dubbele terrasdeur in de loggia, gekleurd glas in bovenpartij.

Interieur. Het interieur bleef volledig bewaard zowel naar indeling als naar afwerking. In de ruime woonkamer op de bel-etage zijn de opeenvolgende ruimtes als zithoek, eetkamer en traphal met vestiaire, aangegeven door middel van een muurtand. Tussen de vermelde muurtanden zitten houten spanten met art-nouveauvormgeving. In de hoek achteraan links bevindt zich de houten trap die met een kwart draai naar rechts langs het venster in de achtergevel naar boven leidt. Vanuit dezelfde hoek vertrekt de trap naar de kelder. Bewaarde stucwerkplafonds. In de zithoek bevindt zich een witmarmeren schouw met neoclassicistische vormgeving. Het schrijnwerk - zoals paneeldeuren (pitch pine) met uitgewerkte omlijstingen, de muurkasten, de trap - is origineel, maar op vele plaatsen overschilderd. Het oorspronkelijke hang- en sluitwerk is bewaard. Op de verdiepingen bleven de plankenvloeren behouden. In de kelderkeuken ligt een granitovloer. Het huis nummer 69 werd binnenin niet bezocht. Naar verluidt vertoont deze woning een analoog, gaaf bewaard interieur, met een zelfde indeling en afwerking.

  • ARCHIEF RUIMTE ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/01965.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Elza en villa Malvina [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54755 (Geraadpleegd op 21-09-2020)