Villa Elza en villa Malvina

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Villa Wadi en villa Malvina
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Wenduine
Straat Zeedijk-Wenduine
Locatie Zeedijk-Wenduine 68, 69, De Haan (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa Elza en villa Malvina

Deze bescherming is geldig sinds 12-03-2010.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Elza en villa Malvina

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Beschermd als monument bij M.B. van 22/12/2005. Eclectische villa's met lichte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw van één travee en drie bouwlagen op verhoogde begane grond. Blauwhardstenen sokkel waarin vensters van het souterrain; trap en balusterborstwering. Markante loggia waarboven driezijdige erker met gestileerd stucwerk in de casementen van de borstwering; bekronend balkon met balusterborstwering. Bekronende borstwering met oculi. Rechthoekige en rondbogige vensteropeningen, deels in geriemde omlijsting. Dubbele terrasdeur in de loggia, gekleurd glas in bovenpartij.

Interieur. Het interieur bleef volledig bewaard zowel naar indeling als naar afwerking. In de ruime woonkamer op de bel-etage zijn de opeenvolgende ruimtes als zithoek, eetkamer en traphal met vestiaire, aangegeven door middel van een muurtand. Tussen de vermelde muurtanden zitten houten spanten met art-nouveauvormgeving. In de hoek achteraan links bevindt zich de houten trap die met een kwart draai naar rechts langs het venster in de achtergevel naar boven leidt. Vanuit dezelfde hoek vertrekt de trap naar de kelder. Bewaarde stucwerkplafonds. In de zithoek bevindt zich een witmarmeren schouw met neoclassicistische vormgeving. Het schrijnwerk - zoals paneeldeuren (pitch pine) met uitgewerkte omlijstingen, de muurkasten, de trap - is origineel, maar op vele plaatsen overschilderd. Het oorspronkelijke hang- en sluitwerk is bewaard. Op de verdiepingen bleven de plankenvloeren behouden. In de kelderkeuken ligt een granitovloer. Het huis nummer 69 werd binnenin niet bezocht. Naar verluidt vertoont deze woning een analoog, gaaf bewaard interieur, met een zelfde indeling en afwerking.

  • ARCHIEF RUIMTE ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/01965.

Bron: -

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zeedijk-Wenduine

Zeedijk-Wenduine (De Haan)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.