Meubelmakerij Lierman

Gemeente De Haan

• Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meubelmakerij Lierman

Typologiemeubelfabrieken

Beschrijving

Voormalige meubelmakerij Lierman in 1921 ontworpen door architect Charles Apel (Wenduine). Baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak, grijsbeschilderde bepleisterde eclectische gevel met imitatievoegen. Symmetrisch uitgewerkt onder rondbogig fronton met geprofileerde kroonlijst op tandenlijst en gestrekte uiteinden met gestileerde voluten. Boogveld met verdiepte panelen en centraal het opschrift "MAISON LIERMAN/ AMEUBLEMENT". De panelen en korfboogvormige boogvelden op de verdieping zijn rijk versierd met guirlandes en florale motieven. Op de begane grond twee rechthoekige poorten (garages) geflankeerd door segmentboogdeuren met beglaasde deur met ovalen bovenlicht. Brede strekken, bij de deuren met ovalen sluitsteen. Op de verdieping centraal twee rechthoekige gekoppelde deurvensters geflankeerd door smalle vensters onder bovendorpels geaccentueerd door tandenlijstjes.

• GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1921.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia