Teksten van Villa Raymond en Villa Roger

Villa Raymond en Villa Roger ()

Voormalige garage met twee bovenliggende woonsten zie bouwaanvraag van 1925 en ontworpen door architect Jules Heyneman (Knokke), zogenaamd "VILLA RAYMOND" en "VILLA ROGER" zie opschriften boven de deuren. Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Symmetrisch opgebouwde, historiserende gevel met militaire allures door de gekanteelde borstwering en het hoger opgaand middenrisaliet als suggestie van een poortgebouw. Deze laatste wordt geflankeerd door pilasters op sokkels en heeft een uitkragende bovenbouw geaccentueerd door hoekpijlers versierd met blindnissen. Muuropeningen met verschillende boogvormen. Korfbogen bij de drie centrale poorten, rechthoekig bij de flankerende deuren, rond- en segmentboog bij de vensters op de verdieping. Twee uiterste poorten onder I-balken, deuren en vensters onder betonnen latei. Bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling bij de bovenlichten. Achter de linkerpoort is een elektriciteitscabine ondergebracht.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1925.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Voormalige "Garage met bovenliggende woonsten" (zie bouwaanvraag) uit 1925 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke); thans zogenaamd "Villa Raymond" en "Villa Roger". Eclectische eenheidsbebouwing van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Rode baksteenbouw; kroonlijst met kantelen, verhoogd aan centraal risaliet. Getoogde vensteropeningen waarin behouden kruiskozijn onder betonnen latei. Links en rechts rechthoekige deuropeningen onder betonnen latei waarboven bovenlicht met kleine roedeverdeling; centraal drie deels aangepaste garagepoorten in korfbogige nissen, onder meer onder ijzeren I-balk.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1925.

Auteurs:  Huys, Martine