erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
54770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54770
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café "De Verloren Hoek", gelegen in de oksel van de knik in de Kouterdreef en aan de hoek met Achterdreef. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet brouwer Gustave De Visscher in 1883 een bestaande tweewoonst herbouwen tot de huidige hoeve. Naar verluidt de voormalige koetsierswoning van de brouwerij "De Hoprank" aan de Dorpsstraat nummer 19.

Geasfalteerd terras/parking aan de straatkant. Voormalige hoeve van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat), mogelijk in kern deels opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen breedhuis van zes traveeën met geelgeschilderde erfgevel op groengeschilderde plint en onder nieuw pannen zadeldak met hanggoot. Rechthoekige vensteropeningen met luiken, 20ste-eeuwse ramen met gestructureerd glas in de bovenlichten. Lage, licht getoogde toegangsdeur gevat in bepleisterde omlijsting met oren en druiplijstje. Jongere rechthoekige deuropening. Interieur bewaart samengestelde balkenlagen met geprofileerde moerbalken en moerbalkuiteinden met voluutmotief. Achterhuis met kelder.

Later aangebouwde lage bedrijfsvleugel in snelbouwsteen onder zadeldak bedekt met golfplaten, thans in gebruik als feestzaal. Kleine lage stallen loodrecht op de voorgevel van de woning; staldeuren en voederluikje.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.