erfgoedobject

Bloemistenhuis Villa Flora

bouwkundig element
ID
54774
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54774

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig bloemistenhuis genaamd "Villa Flora" gebouwd in 1933 in opdracht van bloemist Felix Baetens naar de ontwerpplannen van architect Benjamin Vervaet uit Laarne (bouwaanvraag van 1933). Naar verluidt werd de bloemisterij circa 1975 stopgezet en werd een deel van de bedrijfsgronden verkocht.

Vrijstaande villa voorin de tuin gelegen met uitgebreid bomenbestand, aan de straatkant afgesloten door een lage, bakstenen muur met smeedijzeren hekwerk. Eénlaagse baksteenbouw gecombineerd met het gebruik van granito voor de plint, de gevelvlakken boven de muuropeningen en de drie zuilen van de toegangsportiek. Mozaïeken met opschrift "VILLA.FLORA" bovenaan de straatgevel en plintopschrift "Tondat Frs" verwijzend naar de mozaïsten (Eeklo). Leien mansardedak met gebogen vensters, hoge schouwpartijen, houten dakoverstek op getrapte modillons en centrale nok met bekronende windhaan. Straatgevel met driezijdige erkeruitbouw onder leien dakje. Uitspringende toegangsportiek op zuilen aan de rechter zijkant van de woning; toegangsdeur met ovaal deurrooster en ovaal venster onder granito sluitsteen. Rechthoekige vensters met schuiframen, kleine roedeverdeling en gestructureerd glas in de bovenlichten.

Interieur. Grotendeels bewaarde indeling, met uitzondering van het heden samengevoegde "salon" en "salon en suite" met valse zoldering. Bewaarde deuren met gekleurd glas in lood. Houten trap met trappaal voorzien van een smeedijzeren bekroning. Bewaarde mozaïekvloeren onder de huidige vloeren. Keuken met betegelde wanden in marmeriet, schouw met portretbustes van Onze-Lieve-Vrouw en Christus voorgesteld op de boezem (voorheen met opgehangen Christusbeeld) en ingemaakte kasten. Vernieuwd en uitgebreid achterhuis met terras.

  • Gemeentearchief Laarne, Laarne voor fusie, 874.1, Bouwaanvragen 1931-1933.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bloemistenhuis Villa Flora [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54774 (Geraadpleegd op 25-02-2021)