Arbeidershuizen van de achtergelegen textielfabriek Hanus, volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1910-1911 door fabrikant Fernand Hanus. Op een ongedateerde oude foto staat voor de arbeidershuizen, langs de Lange Meire, het wagenpark van de fabriek opgesteld.
Eenheidsbebouwing van acht per twee gekoppelde arbeiderswoningen (voorheen tien), gelegen langs een afslag met kasseibaan en met omringende tuin. Tweewoonsten onder gemeenschappelijk pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) met kleine zijdelingse annexen onder lessenaarsdak. Rode baksteenbouw gecombineerd met het gebruik van gesinterde baksteen voor de als banden doorgetrokken boven-, tussen- en onderdorpels en de daklijst van de voorpuntgevel (enkele woningen met vernieuwd gevelparement). Gecementeerde en al dan niet bepleisterde plint. Getoogde openingen met grotendeels vernieuwd houtwerk.
SCHEPENS E. L., BALTHAU E. e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 53.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.