erfgoedobject

Reeks arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
54775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54775

Juridische gevolgen

Beschrijving

Arbeidershuizen van de achtergelegen textielfabriek Hanus, volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1910-1911 door fabrikant Fernand Hanus. Op een ongedateerde oude foto staat voor de arbeidershuizen, langs de Lange Meire, het wagenpark van de fabriek opgesteld.

Eenheidsbebouwing van acht per twee gekoppelde arbeiderswoningen (voorheen tien), gelegen langs een afslag met kasseibaan en met omringende tuin. Tweewoonsten onder gemeenschappelijk pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) met kleine zijdelingse annexen onder lessenaarsdak. Rode baksteenbouw gecombineerd met het gebruik van gesinterde baksteen voor de als banden doorgetrokken boven-, tussen- en onderdorpels en de daklijst van de voorpuntgevel (enkele woningen met vernieuwd gevelparement). Gecementeerde en al dan niet bepleisterde plint. Getoogde openingen met grotendeels vernieuwd houtwerk.

  • SCHEPENS E. L., BALTHAU E. e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 53.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Laarne-Fabriek

  • Is deel van
    Laarne


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Reeks arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54775 (Geraadpleegd op 08-03-2021)