Reeks arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Acht arbeidershuizen

Beschrijving

Arbeidershuizen in chaletstijl van de vlakbij gelegen textielfabriek Hanus, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1923-1924 door fabrikant Fernand Hanus.

Eenheidsbebouwing van acht tuinwijkhuisjes met voortuin en achterliggende tuin. Per twee verenigde arbeidershuizen van één bouwlaag met zolderverdieping onder een laag reikend, overstekend en afgewolfd zadeldak rustend op houten consoles en bedekt met mechanische pannen. Bakstenen woningen met verhoogde begane grond en halfondergrondse kelder. Enkelhuizen gekoppeld volgens spiegelbeeldschema en met brede, stompe en afgeknotte voorpuntgevel, waarvan enkele met vernieuwd gevelparement. Verdieping aan de straatkant met alternerend geschilderde, houten beplanking en doorlopend houten balkon met dito leuning. Rechthoekige beluikte vensters onder houten latei met kleine roedeverdeling rondboogdeuren (veel houtwerk inmiddels vernieuwd).

Auteurs: Verbeeck, Mieke