erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
54783
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54783

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Halfvrijstaande dorpswoning, gebouwd in 1928 (volgens kadasterarchief) naar de ontwerpplannen van architect Camiel Criek (ongedateerde bouwaanvraag). Volgens de oorspronkelijke bouwaanvraag was de ruimte aan de straatkant in oorsprong in gebruik als winkel. Roodbakstenen woning van twee bouwlagen en drie traveeën op een gecementeerde plint en onder een zadeldak met kunstleien. Gebruik van witgeglazuurde steen in de bogen en voor de horizontale banden ter hoogte van de bogen en dorpels. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard houtwerk (bovenlichten met alternerend wit en groen gestructureerd glas). Links, poort met doorrit naar de achtergelegen tuin en bijgebouwen dwars op de achtergevel (in oorsprong schotelhuis, werkhuis en stal).

  • Gemeentearchief Laarne, Laarne voor de fusie, 874.1, Bouwvergunningen (zonder datum).

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54783 (Geraadpleegd op 07-03-2021)