erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel

bouwkundig element
ID
54788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54788

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landelijk gelegen wegkapelletje, opgericht bij de kruising met de Lagen Heirweg. Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost, centraal ingeplant op de rijweg met omgevende haag en voorafgegaan door aangelegd plantsoen en zitbank. Aangeduid op de topografische kaart van 1893. Zou opgericht zijn in 1890 naar verluidt om genezing te bekomen door Siska Schepers, dochter van Stien Schepers, bijgenaamd "Klopper". Eenvoudige kapel op rechthoekig grondplan. Witgeschilderde, gecementeerde baksteenbouw op een blauwgeschilderde plint en onder een zadeldak met pannen en ijzeren kruisbekroning. Rechthoekige deuropening met vernieuwde vleugeldeur met offerbusgleuf, daarboven geschilderd opschrift "O.L.Vr. v. Troost" in de geveltop. Zijgevels met halfrond venstertje. Getrapt altaar met gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54788 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.