erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
54789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54789

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen op de hoek met de Reigerstraat. In 1835 was de hoeve samengesteld uit een woning en een landgebouw (zie primitief kadasterplan), eigendom van timmerman Pieter Bracke. Het erf is heden heraangelegd als tuin en wordt afgesloten door een tweedelig, ijzeren toegangshek met hartmotief op de middenstijl.

Achterin gelegen voormalig boerenhuis gelegen met naar de straat (zuidzijde) gerichte voorgevel. Lage woning van vier traveeën. Bepleisterde en witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder zadeldak bedekt met mechanische pannen. Naar verluidt een vroegere tweewoonst zie gekoppelde deuren (één volledig geblind) in bakstenen rondboogomlijsting met imposten, houten tussendorpel en blind bovenlicht. Rechthoekige, beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Achtergevel met getralied opkamervenster boven kelderraampje. Vernieuwd interieur.

Haaks op de straat gelegen dwarsschuur met stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bedekt met pannen, voorzien van een geknikte dakoverstek aan de erfzijde. Verschillen tussen 19de- en 20ste-eeuws metselwerk. Bepleisterde en witgeschilderde erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige openingen, onder meer poorten en staldeuren.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54789 (Geraadpleegd op 04-03-2021)