• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, gelegen aan een zandweg ten noorden van de Meersstraat. De hoeve klimt op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van een boerenhuis met twee landgebouwen op de Ferrariskaart (1771-1778). In 1835 was de hoeve eigendom van notaris Casimir Bauwens. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werd de hoeve in 1869 verbouwd in opdracht van dokter Jean Baptiste Bertrand, waarbij de scheiding tussen het bestaande boerenhuis en de aanpalende stal werd aangegeven.

Deels bewaarde en gerenoveerde hoeve met nieuw aangelegde tuin, vergrote poel en gekasseide erfoprit. Rood- en witgeschilderd ijzeren toegangshek met hartmotieven tussen vierkante bakstenen hekpijlers onder pannen zadeldakje. Linkerpijler met beeldnisje en kruisbekroning van gesinterde baksteen.

Achterin gelegen voormalig boerenhuis met aanpalende stal. Dubbelhuis van vier traveeën. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Licht getoogde, getraliede vensteropeningen met sponning in een omlijsting van gesinterde baksteen en voorzien van luiken met hartvormige lichtopening. Spiegelboogvormige voordeur, evenals de achterdeur gevat in een gesinterde omlijsting met afgeronde bovenhoeken, bij de voordeur onder getande druiplijst. Achtergevel met getraliede vensters waaronder opkamervenster boven twee keldergaten.

Interieur. Grotendeels vernieuwd interieur (onder meer nieuwe vloeren, deuren, houten dorpels). Bewaarde samengestelde balkenlaag (geprofileerde moerbalken) en gebogen bakstenen gewelven (ter hoogte van schouw). Hermetste en/of ontpleisterde schouwen, onder meer schouw met afgeschuinde boezemhoeken, hoekschouw en brede haard van gesinterde baksteen met geprofileerde haardbalk. Bewaarde wandnis boven deur en kijkvenster in de gang. Overwelfde kelder met opgehoogde vloer en bovengelegen opkamer. Behouden dakgebint en schouwen op zolder.

Aanpalende stal tegen de rechterzijgevel van de woning. Lagere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met geknikte dakoverstek op schoren aan de erfzijde en hoge schouw aan de achterzijde (nieuwe dakgebint). Armwaterpomp tegen de erfgevel en aalpomp tegen de zijgevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke