erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
54802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54802

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw. De huidige gebouwenconfiguratie met boerenhuis en landgebouw dwars op de weg werd al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werden in 1883 door Auguste Vervaert twee aanpalende huizen verenigd tot de huidige woning. De voormalige hoeve wordt vandaag aan de straatkant afgesloten door een bakstenen muur, een ijzeren toegangshek tussen vierkante, bakstenen pijlers onder ezelsrug en een haag. Behouden armwaterpomp tegen voorgevel van de woning.

Voormalig boerenhuis op L-vormig grondplan, met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Eénlaagse woning van vier traveeën (en één blinde travee). Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met pannen, met een volume dwars op de achtergevel onder zadeldak bedekt met mechanische pannen. Gecementeerde en geelgeschilderde voorgevel met blinde deur rechts onder druiplijst; lage voordeur in zandstenen korfboogomlijsting met kwarthol profiel, accoladeboog, zandstenen sluitsteen en negblokken. Zijgevels met laadluiken ter hoogte van de zolderverdieping. Achterpuntgevel met vlechtingen en zandstenen schouderstukken (hermetste geveltop). Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd houtwerk: voorgevel met beluikte vensters, dwarsvolume met een getralied kloosterkozijn met sponning, een zandstenen kruisvenster met diefijzers en kelderraam. Tegen de achtergevel aangebouwde lage achterkeuken onder pannen lessenaarsdak.

Interieur

Bewaarde samengestelde balkenlaag met moerbalken rustend op geprofileerde natuurstenen consoles en moerbalkuiteinden met voluutmotief. Kelder met tongewelf en bakstenen keldertrap, bovenliggende opkamer. Vlaamse haard met geprofileerde haardbalk en een blauwgeschilderde, houten schouwmantel met consoles op triglieven.

Dwars op de straat gelegen vroegere dwarsschuur, aan de westzijde van het erf, inmiddels gesloopt.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54802 (Geraadpleegd op 08-03-2021)