Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

• omvat de aanduiding als beschermd monument Begraafplaats: Duits mausoleum

Beschrijving

De begraafplaats werd aangelegd door de Duitse bezetter als oorlogsbegraafplaats in 1915. Graven in 1957-1958 ontruimd en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats te Vladslo. In dit zelfde jaar wordt het kerkhof rondom de kerk van Leffinge verplaatst naar de voormalige militaire begraafplaats.

Bakstenen ingangsgebouw met modernistisch inslag: centrale rondbogige doorrit onder scherp zadeldak; aan beide zijden geflankeerd door muur met links korfbogige voetgangersdoorgang en rechts te paard op muur een vierkante pijler voorzien van galmgaten in top en bekronend kruis.

Begrinte toegangsdreef afgezet door middel van hagen en wilgen leidt tot de begraafplaats.

Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vrijstaand voormalig Duits mausoleum voor de gesneuvelde soldaten, in 1915 gebouwd door de bezetter naar ontwerp van Hauptmann Lowenstein.

Drieledig laag bakstenen gebouwtje onder plat dak. Centrale opengewerkte apsis als inkompartij: brede witberaapte borstwering op dito pijlers, zandstenen medaillon met Christushoofd te midden; Duits opschrift "NIEMAND HAT GROSSERE LIEBE DENN DIE DASS ER SEIN LEBEN LASSET FÜR SEINE BRÜDER" op friezen boven en onder werd verwijderd. Voorts aangepast bakstenen parement; blinde zijgevels.

Interieur

Voorportaal met achterliggende ruimte gescheiden door houten poort en ijzeren hek; dienstlokaaltjes links en rechts. Vlak overzolderd en witgeschilderd interieur; de openheid van het gebouw werd tenietgedaan door het dichtmetselen van de muuropeningen in de achterwand, oorspronkelijk uitkijkend op het Iepergeleed en het open gebied. Natuurstenen lisenen; dito altaar waarboven eenvoudig houten kruis. Linker en rechter zijgevels voorzien van casementen waarop kruisjes. Arduinen vloertegels.

Volgende oorspronkelijke interieurelementen verdwenen: glasramen met voorstelling van gesneuvelde soldaten, muurschilderingen, een in zandsteen gebeeldhouwde namenlijst van de gesneuvelden werd vermoedelijk enkel overschilderd.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 1811.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol