Friese schuur van Fleriskothoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fleriskothoeve

Beschrijving

Fleriskothoeve, zie naambord. Historische hoeve reeds in 1619 vermeld als tempeliershoeve, afhankelijk van de commanderie te Slijpe. Gelegen aan driesprong bij Kalkaartweg; Sluisvaart ten westen ervan.

Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een onverhard en begraasd erf, aan oostzijde toegankelijk via hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Knotwilgenrij ten noorden, zuiden en westen.

Resten omwalling ten westen.

Ten westen boerenhuis uit de 18de eeuw op terp, aanleunend bij het langgestrekte type: vervallen linker stal + woongedeelte van vier traveeën en een opkamertravee rechts onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen); klimmend dakvenster. Verankerde witgekalkte baksteenbouw boven gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen; 19de-eeuws houtwerk; luiken. Opkamervenster onder houten latei. Rechter zijgevel voorzien van steunberen. Twee rechthoekige en betraliede kelderopeningen, verdiept in rondboognis.

Ten zuiden bergschuur. 17de-eeuwse schuur verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, heropgebouwd in 1922; in 1953 opnieuw door brand vernield en herbouwd. Vierkant bakstenen gebouw onder pannen (mechanische) schilddak; gestut door middel van steunberen onder meer overhoeks. Rechthoekige schuurpoort onder hoger opgetrokken dak. Betonnen gebinte.

Ten westen, drieledig wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gedateerd door middel van jaarsteen 1876 in rechter zijgevel. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Korfboogpoorten. Aanbouw onder lessenaarsdak tegen rechter zijgevel.

• D'HOOGHE A.M., De bergschuren in de Vlaamse noordzeepolders, een bijdrage tot de studie van de West-Vlaamse landelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1978, p. 118.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het woonhuis en wagenhuis zijn vervangen door nieuwbouw maar de schuur is wel nog goed bewaard. Het is één van de weinige en beter bewaarde voorbeelden van een Friese schuur in de polders.

• Informatie verkregen van de gemeente (12 augustus 2010).
Auteurs: Jacobs, Els