erfgoedobject

Site van de windmolen Groenhagemolen

bouwkundig element
ID: 54833   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54833

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Groenhagestraat nr. 21 en + 21. Site van de z.g. "GROENHAGEMOLEN" met gekasseid erf, molenromp, bakhuis en mechanische maalderij. Het molenaarshuis is sterk verbouwd. De molen is beschermd als monument, de omgeving als dorpsgezicht bij M.B. van 03.05.2005.

Het molenerf ontstond in 1871. De site evolueerde onder druk van de economische en technologische ontwikkelingen: in 1929 werd een mechanische maalderij toegevoegd, de kap en het gevlucht van de molen werden in 1940 verwijderd.

Molenromp van gele baksteen, gelegen op lichte verhevenheid. Jaarsteen met opschrift "LOUIS DEVOS / 1871" boven de rechthoekige deuropening. Rondbogige vensters gevat in vlakke bakstenen omlijsting; deels behouden houtwerk onder meer radvormige roedeverdeling in bovenlicht. De molenromp bewaart gedeeltelijk zijn binnenwerk.

Mechanische maalderij onder zadeldak dateert van 1929 en bleef in werking tot 1986. Bewaard binnenwerk. Bewaarde dieselmotor daterend van voor de Tweede Wereldoorlog.

Bewaard bakhuis van het gesloten type met bewaarde bakoven.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1932.

DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 1984, p. 316.


Bron     : Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol


Relaties

  • Is deel van
    Leffinge
    Leffinge (Middelkerke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Site van de windmolen Groenhagemolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54833 (Geraadpleegd op 22-10-2019)