Hoeve 't Langkoeistal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Langkoeistal

Beschrijving

"'t Langkoeistal" confer naambord. Historische hoeve aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve met kern uit de 18de eeuw, mogelijk oudere gedeelten confer boerenhuis. Lage bestanddelen U-vormig en deels gesloten opgesteld rondom een gekasseid erf ten zuiden toegankelijk via gebetonneerde oprit aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen muurtje onder ezelsrug; centrale vaalt vervangen door siertuin. Boomgaard en resten van omwalling, ten oosten.

Ten noorden, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type bestaande uit stalvleugel links + woongedeelte van acht traveeën ; onderkelderd rechts confer kelderopeningen onder meer getoogd en getralied in noordgevel. Onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen); recente dakvensters onder meer klimmend en onder zadeldak. Verankerde gele baksteenbouw; partijen van rode baksteen voornamelijk in linker woongedeelte en in stalvleugel. Rechthoekige muuropeningen voorzien van luiken, schuiframen en diefijzers. Rechts aanleunend laag stalletje.

Ten noordoosten, voormalige dwarsschuur, heden varkensstal. Deels -door uitbouwen aan erfzijde- mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op boerenhuis). Verankerde, gele baksteenbouw; gedeelten van rode baksteen. Uit het dak stekende rechthoekige schuurpoort. Rechter zijpuntgevel voorzien van muurvlechtingen en steunberen.

Ten oosten oorspronkelijk drieledig wagenhuis, heden tweeledig met paardenstal onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op boerenhuis). Verankerde gele baksteenbouw. Puntgevel met laadluik in top; eronder getoogde poorten (hekkens) met imposten; rechter poort aangepast. Rechthoekige staldeuren en vensters in rechter zijgevel. Aanbouwen tegen achter- en linker zijgevel.

Ten zuidwesten, voormalige 19de-eeuwse paardenstal onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op boerenhuis). Gele baksteen in onderbouw voorst rode baksteen. Rondbogig Marianisje in puntgevel. Aanleunende voormalige overdekte vaalt onder zadeldak (nok evenwijdig met paardenstal), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ervoor weegbrug. Recente loodsen, ten westen en ten zuiden.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol