Teksten van Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van drie volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Mogelijk werd het vastgoedproject opgetrokken door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, dat tijdens de jaren 1880 in hetzelfde bouwblok zijde Bervoetstraat een rij burger- en winkelhuizen tot stand bracht. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte pui rusten op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de pijlijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met balustrade op uitgelengde voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen in de pui, en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met geprofileerde lekdrempel. De eerste verdieping onderscheidt zich door een bewerkt paneel op de borstwering, de tweede door lekdrempels op consoles en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op gekoppelde klossen en hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging. De pui van het middenpand (nummer 24) is verbouwd voor een garage. Deels bewaard houten vensterschrijnwerk; de houten inkomdeur, smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper bleven enkel behouden in het linker pand (nummer 26).

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van drie bepleisterde lijstgevels; repetitief schema van enkelhuizen met drie traveeën, drie bouwlagen en leien zadeldak, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Hoge begane grond met imitatiebossage en gekorniste puilijst, omgetrokken ter hoogte van balkon; laatstgenoemde. gesteund door bewerkte consoles en afgesloten met balustrade. Segmentboogdeur en -puivensters en rechthoekige bovenvensters met bewerkte spiegel op de borstwering: alle in geriemde omlijsting. Klassieke houten kroonlijst op gekoppelde klossen en tandlijst boven het fries met spiegels en schijven. Nummer 28 in soortgelijke stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine