Hoeve 't Brouwerijhof

Hoeve 't Brouwerijhof, confer naambord.

De benaming verwijst naar voormalige brouwerij. Hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Lage witgekalkte bakstenen bestanddelen (gepikte plint) onder zadeldaken (Vlaamse pannen) opgesteld rondom een verhard erf, erftoegang ten oosten geflankeerd door kleine paardenstal rechts (nok evenwijdig met boerenhuis) en voormalige brouwerij (confer infra). Ten noorden van het erf, boerenhuis - in kern teruggaand tot de 18de eeuw - aanleunend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende linker stalvleugel met geïncorporeerde schuur en de rechter stalling onder lager zadeldak. Woongedeelte van vijf traveeën + twee opkamertraveeën onder hogere dakoverstek. Rechthoekige en getoogde muuropeningen; bakstenen onderdorpels. Deels bewaard houtwerk onder meer geprofileerde tussendorpels in het opkamergedeelte en groen- en witbeschilderde luiken.

Ten oosten van het huis, kleine koeienstal (nok loodrecht op boerenhuis), deur en laadluik in de korte gevel.

Voormalige brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, in werking tot het begin van Eerste Wereldoorlog wanneer de Duitse bezetter het koper opeiste. Onderkelderde opslagplaats rechts; recentere aanbouwen onder lessenaarsdak tegen de zijgevels. Aflijnend getrapt puilijstje; sterke ritmering door rondbogige casementen en rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk. Binnenin "ALT 1867" in kerfsneetechniek op balk. Naar verluidt waterput achter brouwerijgebouw.

Recente nutsgebouwen ten westen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol