Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5485

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Maarschalk Gérardstraat en Bervoetstraat, te dateren omstreeks 1880. Mogelijk werd het pand samen met de aanpalende panden opgetrokken door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, dat tijdens de jaren 1880 in hetzelfde bouwblok zijde Bervoetstraat een rij burger- en winkelhuizen tot stand bracht. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Het hoekhuis met een gevelbreedte van één bij drie traveeën, omvat drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien). Bepleisterd en beschilderd, met rood bakstenen gevelvelden in de bovenbouw, rust de lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. De begane grond bestaat uit een rondboogarcade met diamantkopsleutels, waterlijsten op imposten, en metopen in de zwikken, geritmeerd door geblokte pilasters en afgewerkt met de gekorniste puilijst. Verticaal geleed door pilasters en rechthoekige spaarvelden met sluitsteen, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Oren en ijzeren borstweringen markeren de eerste verdieping, diamantkopsleutels, doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels de tweede. Een houten kroonlijst op klossen en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten deuren in de pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203816 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis met Bervoetstraat ()

Hoekhuis Bervoetstraat, respectievelijk één en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Lijstgevel met bepleisterde onderbouw waarin rondboogarcade, gescheiden door vijf geblokte muurpilasters. Bovenbouw van baksteen, verticaal geritmeerd door bepleisterde lisenen die uitmonden in de consoles onder de kroonlijst; horizontaal gemarkeerd door bepleisterde borstweringen, doorgetrokken lekdrempels, kordons en fries. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting; op de tweede bouwlaag deurvensters met gietijzeren leuning, op de derde sleutel en paneel.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5485 (geraadpleegd op ).