Hoeve Regentshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Regentshof

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen, ook golfplaten) opgesteld rondom en deels geasfalteerd erf, ten zuiden toegankelijk via dito oprit afgezet met populieren. Ten zuiden, siertuin en resten van boomgaard. Ten noordoosten, drenkplaats.

Ten zuiden, boerenhuis uit de 18de eeuw van het langgestrekte type bestaande uit een linker stalgedeelte + woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën; rechts later aangebouwde stal gedateerd door middel van jaarsteen "1911 KVRV" in rechter zijgevel. Verankerde witgekalkte baksteenbouw boven gepikte plint. Rechthoekig getralied keldergat. Aflijnend getrapt fries in stalgedeelte uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen.

Tegen voorgevel aanleunende waterput. Gesloten noordelijke achtergevel; één rechthoekige getraliede kelderopening. Ten noorden, stalvleugel gedateerd door middel van jaarsteen 1892. Witgekalkte verankerde baksteenbouw boven gepikte plint; aflijnend getrapt fries.

Ten westen, dwarsschuur met tweeledig wagenhuis gedateerd 1892 door middel van jaarsteen in zijgevel. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige schuurpoorten, getoogde wagenhuispoorten.

Ten zuiden, bakhuis uit de 18de eeuw met zomerkeuken. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw boven gepikte plint.

Getoogde muuropeningen; behouden schuiframen met kleine roedeverdeling en geprofileerde wisseldorpel. Rechter gedeelte vermoedelijk later aangebouwd.

Bunkers ten westen en ten oosten midden rechthoekig omwald perceel.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol