Twee traditionele diephuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee traditionele diephuizen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Woning Sint-Jacob

Beschrijving

Twee traditionele diephuizen, het nummer 7 zogenaamd "Sint-Jacob", van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde (nummer 5) of bepleisterde en beschilderde (nummer 7) trapgevels van zes treden met overhoeks topstuk, vermoedelijk uit bak- en zandsteenbouw, voorzien van muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste deur- en vensteropeningen. In de top, nummer 7 met bewaarde waterlijsten, telkens een drielichtsvenster met lager middenluik in de eerste geleding, en een luik erboven, met geprofileerde dagkanten en uitspringende bovendorpels. Brede, latere korfboogpoort in nummer 7.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine