erfgoedobject

Twee traditionele diephuizen

bouwkundig element
ID: 5488   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5488

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee traditionele diephuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Woning Sint-Jacob
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

Beschrijving

Twee traditionele diephuizen, het nummer 7 zogenaamd "Sint-Jacob", van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde (nummer 5) of bepleisterde en beschilderde (nummer 7) trapgevels van zes treden met overhoeks topstuk, vermoedelijk uit bak- en zandsteenbouw, voorzien van muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste deur- en vensteropeningen. In de top, nummer 7 met bewaarde waterlijsten, telkens een drielichtsvenster met lager middenluik in de eerste geleding, en een luik erboven, met geprofileerde dagkanten en uitspringende bovendorpels. Brede, latere korfboogpoort in nummer 7.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee traditionele diephuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5488 (Geraadpleegd op 15-08-2020)