Kinderhome

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kinderhome

Beschrijving

Zogenaamd CALIDRIS, voorheen kinderhome "LES MARÇUNVINS"; laatstgenoemde naar Brusselse filantropische vereniging, gesticht in 1875, welke in 1900 een kinderhome oprichtte in de duinengordel op de grens van Westende en Lombardsijde. Eerste home werd vernietigd in de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd in 1930 en nadien uitgebreid; tot 1983 in gebruik als home. Modernistisch complex met een in 1930 opgetrokken hoofdgebouw naar ontwerp van architecten L. Govaerts & A. Van Vaerenbergh (Brussel): witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak; getypeerd door afwisseling van afgeronde en scherpe hoeken en grote, naar zuiden gerichte erker. Sterk horizontaliserende werking van omlopende, rechthoekige vensterregisters met typerende roedeverdeling waaronder doorlopende onderdorpels; sterk uitspringende luifels boven deurpartijen en rechte kroonlijst, verhoogd ter hoogte van centrale rechthoekige inkom.

Rondbogige vensters op begane grond aan oostzijde. Ten noordoosten: alleenstaande, lage klassenvleugel uit 1935 naar ontwerp van architect J.G. Evers (Brussel), opgetrokken in aansluitende bouwtrant. Beide gebouwen werden in 1960 verbonden door eenvoudige tussenbouw naar ontwerp van architect P.E. Vincent (Brussel).

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL(L) 596, 597 en 603.
  • CONSTANDT M., Het toeristisch verhaal van Westende en Lombardsijde. Middelkerke, 1988.