Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Gelegen ten noorden van en recht tegenover de parochiekerk, midden tuin afgezet door middel van hek boven laag bakstenen muurtje. Mariakapelletje beschaduwd door meidoorn in voortuin. Oorspronkelijk omwald confer omliggende lager gelegen zone en afbeeldingen op Kaart Brugse Vrije van P. Pourbus (1561-1571) en Ferrariskaart (1770-1778). Heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) van 1920; volgens de plannen zou de vooroorlogse deuromlijsting deels zijn bewaard. Aansluitend qua indeling, opstand en afwerking bij het traditionele patroon van de landelijke 18de-eeuwse pastorieën.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en twee lage zijvleugels onder lessenaarsdak. Kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw. Op de begane grond: getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren en sluitstenen. Meer uitgewerkte deuromlijsting: oren met bakstenen kwispeltjes; gebogen druiplijstje met gestrekte uiteinden; erboven beglaasde rondboognis in analoge omlijsting met "Goede Herder". Bekronende natuurstenen zonnewijzer met opschrift "DEN TIJD VLIEGT SNEL GEBRUIKT HEM WEL". Rechthoekige muuropeningen op de verdieping.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., 3309.
  • MESTDAGH H., Mannekensvere, in Archeologische inventaris Vlaanderen, band XIV, p. 213-214.