Gemeentehuis van Mannekensvere

Beschrijving

Bruggesteenweg nrs. 85, 83. Nr 85: voormalig gemeentehuis - cf. gevelsteen - met aanpalende woning voor bewaker links. Ontwerp van architect T. Raison (Brugge) van 1921. Laag dubbelhuis van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gedateerd d.m.v. muurankers 1923. Gele baksteenbouw. Verzorgde historiserende wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Vlaamse renaissancestijl cf. (zij-)tuitgevels met muurvlechtingen o.m. voor risalietvormende inkompartij; rechthoekige kozijnconstructies met kleine roedeverdeling verdiept in tudorboogomlijstingen o.m. afgewerkt met maaswerk bij centraal zoldervenster.

Nr. 83: dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in aansluitende bouwtrant. Oeil-de-boeuf met radverdeling.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 9727.

Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol