Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Middelkerke
Locatie Brugsesteenweg 117, Middelkerke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Bruggesteenweg nr. 117. Hoeve, gelegen nabij en ten oosten van de IJzer. Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778), heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1920 in aansluiting met de regionale hoevebouw cf.

opstelling: losse lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf met noordelijk gelegen erfoprit; boerenhuis, stal, schuur, respectievelijk ten noorden, ten westen, ten zuiden;aanplantingen: moestuin ten oosten; leiperelaar tegen westelijke schuurgevel;

materialen: gele baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, golfplaten bij stalvleugel; bakstenen afzaten; streekeigen bouwelementen: (zij)-tuitgevels met muurvlechtingen o.m. risalietvormend bij boerenhuis, rechthoekige kozijnconstructies verdiept in getoogde of korfboogomlijstingen;

indeling: boerenhuis van drie traveeën en één opkamertravee; schuur met rechts wagenhuisgedeelte en een aardappelkelder links.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG, 9809.

MESTDAGH H., Mannekensvere, in Archeologische inventaris Vlaanderen, band XIV, p. 211-212.