Burgerhuizen Le Pignon en La Bagatelle

Gemeente Middelkerke

• Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is beschermd als monument Burgerhuizen Le Pignon en La Bagatelle

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen Le Pignon en La Bagatelle

Beschrijving

* Jean Van Hinsberghstraat nrs. 11-13. Z.g. "LE PIGNON" en "LA BAGATELLE" cf. gevelstenen. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002.

Twee villa's in neogotische bouwtrant, circa 1889 gebouwd door baron Mathieu de Crombrugghe de Looringhe, doch vermoedelijk aangepast in de jaren 1920. Eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema: breedhuizen van twee traveeën; verhoogde begane grond en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Witbeschilderde baksteenbouw; brede travee met trapgevel waarin spitsboogvenster, ingeschreven in drielob (nr. 11) en spitsboognis (nr. 13); in 1928 verbouwd naar ontwerp van architect A. Vereecke (Middelkerke), nl. toevoegen van erker (nr. 11) en mijterboogarcade. Rond-, spits-, korf- en mijterboogvormige vensters; rondbogige deur op bordes. Sober opgevat interieur: gang met cementvloer en houten steektrap.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, MI B 27, 28.01.1929.