Hotel van Havre

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Markgravestraat
Locatie Markgravestraat 12, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hotel van Havre

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel van Havre

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel herenhuis waarvan de oudste kern opklimt tot het eerste kwart van de 16de eeuw, gebouwd door Jan van Honsem, dat zich eertijds uitstrekte tot de Borzestraat. In de achttiende eeuw verbouwde de notabele familie van Havre de patriciërswoning tot haar huidige vorm. Het complex omvat vier vleugels in bak- en zandsteenbouw, rond een vandaag overdekte binnenplaats.

Voorname rijwoning met dubbelhuisopstand van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een dakkapel. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen, voorzien van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Voor de bepleistering vertoonde het baksteenparement zandstenen speklagen, sporen van negblokken en het wigvormig ontlastingssysteem van de vroegere kruiskozijnen. Tijdens de 18de eeuw vernieuwde rechthoekige vensters met vlakke omlijsting en individuele lekdrempels uit blauwe hardsteen, op begane grond voorzien van gebogen smeedijzeren traliehekken. De brede middenravee wordt gemarkeerd door een rondboogpoort in Lodewijk XIV-stijl, gevat in een zandstenen omlijsting. Breed, kwarthol geprofileerd beloop met neuten, imposten, gestileerde mascaronsleutel, vlechtwerk en cartouches in de boogzwikken. Het geheel wordt geflankeerd door pilasters met hardstenen sokkel en een rolwerkvoluut als kapiteel, en afgedekt door een gestrekte, boven de sleutel en pilasters gekorniste waterlijst. Houten vleugeldeur met sierlijk getraceerd bovenlicht, en een gesculpteerde makelaar waarin het jaartal 1716.

Aangepaste achtergevel van acht traveeën en twee bouwlagen met uitspringende zijtravee. Duidelijke sporen van bak- en zandsteenstijl - onder meer negblokken, holronde daklijst, speklagen, uitspringende lateien - en muurankers met gekrulde spie. Op de benedenverdieping moderne aanbouw voor de middenpartij. Loodrecht hierop een vandaag deels ingebouwde vleugel van één bouwlaag onder leien zadeldak met dakkapellen.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markgravestraat

Markgravestraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.