Neogotische pastorie Sint-Willibrordusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische pastorie

Beschrijving

Neogotisch breedhuis uit 1895 (confer gevelsteen); herstelling van oorlogsschade in 1920 naar ontwerp van architect G. Vandamme (Oostende). Vijf traveeën; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder leien zadeldak waarin dakvensters en dakkapellen onder zadeldak. Arduinen sokkel waarin rechthoekige keldervensters; rode baksteenbouw, verlevendigd door middel van zandsteen in banden, sluitstenen en omlijstingen. Linker risaliet en rechts zijgevel met Brugse travee en bekronende trapgevel. Houten gootlijst met bloemknopversiering. Rechthoekige vensters, onder meer twee- en drielichten met getoogde ontlastingsbogen, ingeschreven in spits- en tudorbogen.

Rechthoekige deur met gietijzeren hang- en sluitwerk; rechthoekige bovenlichten onder tudorboog; heiligenbeeld in nis op geprofileerde sokkel met gestileerd kraagstuk. Links dienstpoortje in tudorboog waarboven gevelsteen met opschrift "IHS". Rechts lage aanbouw onder plat dak in dito bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., 5879.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol