erfgoedobject

Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

bouwkundig element
ID
54988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Garage "OMNIA AUTOMOBILE" (zie opschrift in de gebogen borstwering) van 1924, gelegen aan de toenmalig belangrijkste verkeersader van Middelkerke zijnde de Leopoldlaan op de kruising met de Denis Verhaeghe-Baelestraat. De garage is beschermd als monument bij M.B. van 10.10.2002.

Art-decogetinte garage met bovenliggende woongelegenheid, naar ontwerp van de Middelkerkse architect E. Deleye uit 1924. Het betreft een goed en zeldzaam voorbeeld van garagebouw, volgens de toen gangbare opvattingen inzake architectur en werkplaatsinrichting (o.m. met elektrische drijfkracht). Het bovenliggend appartement voor de uitbater wijst op de nauwe relatie tussen wonen en werken, met name de bediening van het pompstation. De uitbreiding van 1928 naar een parkeergarage (afzonderlijke parkeerboxen voor auto-eigenaren) en archivalische gegevens tussen 1928 en 1940 betreffende het plaatsen van steeds meer benzinepompen en ondergrondse brandstoftanken illustreren de snelle evolutie van het autogebruik, meer bepaald ook in de context van de groeiende toeristenbevolking.

Volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevelparement van gele faiencetegels met gebruik van bruine tegels voor plint, banden, strekken en aflijningen. Markerende verhoogde en centraal gebogen borstwering met postamenten aan uiteinden, opschrift "OMNIA AUTOMOBILE". Casementen met opschriften "BOXES PRIVÉS" en "REPARATIONS". Getoogde vensters, licht verdiept in dito nissen (verdieping); getoogde deuren en garagepoorten. Aanzet van luifel van ijzer en metaal nog zichtbaar.

Linker zijgevel grotendeels aangepast: gele baksteen, voorzien van casementen en doorlopende druiplijst boven getoogde muuropeningen.

  • Afdeling ROHM West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1826.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B 20, 11.10.1924.

Bron     : Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Garage Omnia Automobile en woongelegenheid [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54988 (Geraadpleegd op 24-02-2021)