Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Middelkerke
Straat Leopoldlaan
Locatie Leopoldlaan 41-43, Middelkerke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

Deze bescherming is geldig sinds 10-10-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Garage "OMNIA AUTOMOBILE" (zie opschrift in de gebogen borstwering) van 1924, gelegen aan de toenmalig belangrijkste verkeersader van Middelkerke zijnde de Leopoldlaan op de kruising met de Denis Verhaeghe-Baelestraat. De garage is beschermd als monument bij M.B. van 10.10.2002.

Art-decogetinte garage met bovenliggende woongelegenheid, naar ontwerp van de Middelkerkse architect E. Deleye uit 1924. Het betreft een goed en zeldzaam voorbeeld van garagebouw, volgens de toen gangbare opvattingen inzake architectur en werkplaatsinrichting (o.m. met elektrische drijfkracht). Het bovenliggend appartement voor de uitbater wijst op de nauwe relatie tussen wonen en werken, met name de bediening van het pompstation. De uitbreiding van 1928 naar een parkeergarage (afzonderlijke parkeerboxen voor auto-eigenaren) en archivalische gegevens tussen 1928 en 1940 betreffende het plaatsen van steeds meer benzinepompen en ondergrondse brandstoftanken illustreren de snelle evolutie van het autogebruik, meer bepaald ook in de context van de groeiende toeristenbevolking.

Volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevelparement van gele faiencetegels met gebruik van bruine tegels voor plint, banden, strekken en aflijningen. Markerende verhoogde en centraal gebogen borstwering met postamenten aan uiteinden, opschrift "OMNIA AUTOMOBILE". Casementen met opschriften "BOXES PRIVÉS" en "REPARATIONS". Getoogde vensters, licht verdiept in dito nissen (verdieping); getoogde deuren en garagepoorten. Aanzet van luifel van ijzer en metaal nog zichtbaar.

Linker zijgevel grotendeels aangepast: gele baksteen, voorzien van casementen en doorlopende druiplijst boven getoogde muuropeningen.

  • Afdeling ROHM West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1826.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B 20, 11.10.1924.

Bron: Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leopoldlaan

Leopoldlaan (Middelkerke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.