erfgoedobject

Herberg Boer van Tienen

bouwkundig element
ID: 5499   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5499

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oude herberg genaamd "Boer van Tienen". Traditioneel diephuis op de hoek van Mechelseplein en Maarschalk Gérardstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis met gecementeerde en beschilderde opstanden, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, van twee bouwlagen en insteek onder een zadeldak (pannen, nok loodrecht op Mechelseplein). Trapgevel van zeven treden met overhoeks topstuk, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Begane grond op geprofileerde plint met keldermond en twee bewaarde insteekvensters. Aangepaste rechthoekige vensters en deur. In de tweeledige top: rechthoekig drielichtsvenster met lager middenluik en geprofileerde latei; erboven rechthoekig luik op verstekte druiplijst. Lijstgevels van vier en twee traveeën met rechthoekige vensters op lekdrempels aan noord- en westzijde.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs : Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg Boer van Tienen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5499 (Geraadpleegd op 25-05-2019)