Herberg Boer van Tienen

Beschrijving

Oude herberg genaamd "Boer van Tienen". Traditioneel diephuis op de hoek van Mechelseplein en Maarschalk Gérardstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis van twee bij vier bij twee traveeën, bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op Mechelseplein, pannen) De drie gecementeerde en beschilderde opstanden zijn mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Trapgevel van zeven treden met een schouderstuk en een overhoeks topstuk.  Begane grond op een geprofileerde plint met keldermond en twee bewaarde insteekvensters. Aangepaste rechthoekige vensters en deur. In de tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop: rechthoekig drielichtsvenster met een lager middenluik en druiplijsten; erboven rechthoekig luik met druiplijst. Lijstgevels met rechthoekige vensters op lekdrempels aan de noord- en westzijde.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine