Pastorie Sint-Jorisparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Mechelseplein
Locatie Mechelseplein 24, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pastorie Sint-Jorisparochie

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Joriskerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Voorname rijwoning met dubbelhuisopstand in bak- en zandsteenbouw met speklagen, negblokken, steigergaten en een holronde daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie; latere plint uit blauwe hardsteen en houten kroonlijst. De rechthoekige vensters van de eerste en tweede bouwlaag zijn verlaagd, de kruisen verwijderd en hardstenen lekdrempels toegevoegd; het oorspronkelijk wigvormig ontlastingssysteem is bewaard. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting in de vierde travee. Imposant, getrapt, tweeledig dakvenster van zeven treden met overhoeks topstuk en schouderstukken boven de twee middentraveeën. Gemarkeerd door druiplijsten, wordt de eerste geleding geopend door een drielicht, samengesteld uit rondboogvormig middenvenster in zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, en twee flankerende kloosterkozijnen. Hierboven een rechthoekig luik. Zijtrapgevel, eveneens met rechthoekige aangepaste vensters. Identieke achtergevel doch zonder dakvenster.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Mechelseplein

Mechelseplein (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.