Gemeentehuis van Middelkerke

Beschrijving

Eclectisch getint gemeentehuis van 1924-1925 naar ontwerp van architect G. Vandamme (Oostende). Vestiging van de gemeentediensten in de voormalige pastorie in 1893. Vernietiging van de pastorie tijdens Eerste Wereldoorlog, wederopbouw op ongeveer dezelfde plaats. Inhuldigingsplaat (binnen): "STADHUIS OPGEBOUWD IN 1924 DOOR DEN DIENST DER VERWOESTE GEWESTEN OP DE PLAATS VAN HET OUDE VERNIELDE IN DEN OORLOG 1914-1918. DE DIENST DER VERWOESTE GEWESTEN M.M.D. DE HAENE, KONINKLIJKE HOOGKOMMISSARIS (…) INGEHULDIGD, DEN 1 JUNI 1925. A. CASTELEYN AANNEMER/ G. VANDAMME BOUWMEESTER."

Dubbelhuis van vijf brede traveeën + twee smalle hoektraveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; zijgevels van vijf traveeën. Hoog leien schilddak; dakkapellen als oculi en onder tentdak; bekronende polygonale dakruiter. Gele baksteenbouw boven arduinen plint. Horizontale gevelritmering door middel van doorgetrokken druiplijsten en onderdorpels, keramiekfries met motieven van schelp- en weekdieren, en gootlijst op klossen boven eenvoudig hoofdgestel. Centraal rondboogportaal op bordes; bekronend arduinen balkon op consoles met opschrift "GEMEENTEHUIS" en initialen "MI". Rondbogige benedenvensters. Rechthoekige bovenvensters met arduinen tussendorpels; in de hoektravee deurventers met ijzeren balkon en blinde bovenlichten voorzien van oculi. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten van de bovenvensters; betraliede keldervensters. Houten vleugeldeur. Sobere achtergevel met halfronde uitbouw ter hoogte van de trappenhal; getoogde muuropeningen.

Interieur

Inkomhal van drie traveeën; parement van similisteen boven granitoplint, dito ingekaste balken op consoles; rondbogige muuropeningen met uitgewerkte sluitsteen; in de zijwanden houten zitbanken gevat in imposante nissen.

Trappenhal met bordestrap met ijzeren balustrade en houten leuning; koepelgewelf met zenitale verlichting. Op de bovenverdieping, raadszaal in neo-Vlaamserenaissance-stijl confer houten lambrisering en schouw, en moerbalken met uitgewerkte balkslof op stenen console (ingewerkt schild).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • DEVENT G., Zee en Duinen. Kusttoerisme in de 19de eeuw, Brugge, 1991, p. 54.
  • HUYGHEBAERT O., BLOES G., Op verkenning door Middelkerke, s.d., p. 4-5.
  • VANNESTE A., INGELAERE M., Middelkerke - Zijn geschiedenis - Zijn volk - Zijn tradities - Zijn kerk - Zijn mirakuleus kruis, 1988, p. 75.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol