Gemeentehuis van Middelkerke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Middelkerke
Straat Spermaliestraat
Locatie Spermaliestraat 1, Middelkerke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis van Middelkerke

Deze bescherming is geldig sinds 10-06-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Middelkerke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Spermaliestraat nr. 1/ Oostendelaan. Eclectisch getint GEMEENTEHUIS van 1924-1925 naar ontwerp van architect G. Van Damme (Oostende), beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Vestiging van de gemeentediensten in de voormalige pastorie in 1893. Vernietiging van de pastorie tijdens Eerste Wereldoorlog, wederopbouw op ongeveer dezelfde plaats. Inhuldigingsplaat (binnen): "STADHUIS OPGEBOUWD IN 1924 DOOR DEN DIENST DER VERWOESTE GEWESTEN OP DE PLAATS VAN HET OUDE VERNIELDE IN DEN OORLOG 1914-1918. DE DIENST DER VERWOESTE GEWESTEN M.M.D. DE HAENE, KONINKLIJKE HOOGKOMMISSARIS (…) INGEHULDIGD, DEN 1 JUNI 1925. A. CASTELEYN AANNEMER/ G. VANDAMME BOUWMEESTER."

Dubbelhuis van vijf brede traveeën + twee smalle hoektraveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; zijgevels van vijf traveeën. Hoog leien schilddak; dakkapellen als oculi en onder tentdak; bekronende polygonale dakruiter. Gele baksteenbouw boven arduinen plint. Horizontale gevelritmering d.m.v. doorgetrokken druiplijsten en onderdorpels, ceramiekfries met motieven van schelp- en weekdieren, en gootlijst op klossen boven eenvoudig hoofdgestel. Centraal rondboogportaal op bordes; bekronend arduinen balkon op consoles met opschrift "GEMEENTEHUIS" en initialen "MI". Rondbogige benedenvensters. Rechthoekige bovenvensters met arduinen tussendorpels; in de hoektravee deurventers met ijzeren balkon en blinde bovenlichten voorzien van oculi. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten van de bovenvensters; betraliede keldervensters. Houten vleugeldeur. Sobere achtergevel met halfronde uitbouw ter hoogte van de trappenhal; getoogde muuropeningen.

Interieur. Inkomhal van drie traveeën; parement van simili-steen boven granitoplint, dito ingekaste balken op consoles; rondbogige muuropeningen met uitgewerkte sluitsteen; in de zijwanden houten zitbanken gevat in imposante nissen.

Trappenhal met bordestrap met ijzeren balustrade en houten leuning; koepelgewelf met zenitale verlichting. Op de bovenverdieping, raadszaal in neo-Vlaamse renaissance cf. houten lambrisering en schouw, en moerbalken met uitgewerkte balkslof op stenen console (ingewerkt schild).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

DEVENT G., Zee en Duinen. Kusttoerisme in de 19de eeuw, Brugge, 1991, p. 54.

HUYGHEBAERT O., BLOES G., Op verkenning door Middelkerke, s.n., s.d., p. 4-5.

VANNESTE A., INGELAERE M., Middelkerke - Zijn geschiedenis - Zijn volk - Zijn tradities - Zijn kerk - Zijn mirakuleus kruis, s.n., 1988, p. 75.

Bron: Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Spermaliestraat (Middelkerke)

Spermaliestraat (Middelkerke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.