Villa Cogels

Gemeente Middelkerke

• Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is beschermd als monument Villa Cogels

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Cogels

Beschrijving

Zogenaamd "VILLA COGELS". Beschermd als monument bij K.B. van 21.02.1978. Naamgeving naar de bouwheer, de Antwerpse baron Cogels, volgens opschrift in de puilijst; van circa 1900, gesigneerd "DE GROOFF ARCH" op de sokkel. Eind jaren 1970 afbraak met behoud van de façade; realisatie van een appartementsgebouw van elf bouwlagen. Oorspronkelijk symmetrisch opgevat enkelhuis van drie traveeën; souterrain en drieëneenhalve bouwlagen onder plat dak. Eclectisch parement van arduinsteen; sokkelvormende begane grond met bossage-imitatie. Art-nouveaugetinte sierelementen cf. onder meer banden en casementen met keramiektegels met floraal zweepslagmotief, en ijzeren balkonleunigen. Risalietvormende smalle linker en rechter travee en brede middentravee. Linker travee: rondboogdeur met tweeledig spitsbogig bovenlicht - bereikbaar via trapjes -, erboven overhoekse erker met ajuindakbekroning (zinken afdekking), bekronende borstwering met schelpmotief en pijlervormig topstuk. Gelijk opgevatte rechter travee, echter met deur naar het souterrain en weglating van de erker. Middentravee opengewerkt d.m.v. loggia's met ongelijke korf- en rondboogopeningen. Horizontale gevelgeleding d.m.v. cordonlijsten, de als eenheid opgevatte mezzanine met twee- en drielichten (met zuiltjes) en kroonlijst op klossen met bekronende geajoureerde borstwering. Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd houtwerk.

• ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 449. (onder meer opstand voorgevel, detailfoto's)
  • CONSTANDT M., Op zoek naar monumenten tussen zeedijk en hinterland te Middelkerke in "open" monumentendag Middelkerke 199), p. 5-6.
  • GOOSSENS M., Beschermingen op de Zeedijk: Villa Maritza en Villa Doris, in Monumenten en Landschappen, 1982, nr. 6, p. 50-54.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol