Villa Cogels

• is aangeduid als beschermd monument Villa Cogels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Cogels

Beschrijving

Zogenaamd VILLA COGELS; naamgeving naar de bouwheer, de Antwerpse baron Cogels, volgens opschrift in de puilijst; van circa 1900, gesigneerd "DE GROOFF ARCH" op de sokkel. Eind jaren 1970 afbraak met behoud van de façade; realisatie van een appartementsgebouw van elf bouwlagen. Oorspronkelijk symmetrisch opgevat enkelhuis van drie traveeën; souterrain en drieëneenhalve bouwlagen onder plat dak. Eclectisch parement van arduinsteen; sokkelvormende begane grond met bossage-imitatie. Art-nouveaugetinte sierelementen confer onder meer banden en casementen met keramiektegels met floraal zweepslagmotief, en ijzeren balkonleunigen. Risalietvormende smalle linker en rechter travee en brede middentravee. Linker travee: rondboogdeur met tweeledig spitsbogig bovenlicht - bereikbaar via trapjes -, erboven overhoekse erker met ajuindakbekroning (zinken afdekking), bekronende borstwering met schelpmotief en pijlervormig topstuk. Gelijk opgevatte rechter travee, echter met deur naar het souterrain en weglating van de erker. Middentravee opengewerkt door middel van loggia's met ongelijke korf- en rondboogopeningen. Horizontale gevelgeleding door middel van cordonlijsten, de als eenheid opgevatte mezzanine met twee- en drielichten (met zuiltjes) en kroonlijst op klossen met bekronende geajoureerde borstwering. Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd houtwerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 449. (onder meer opstand voorgevel, detailfoto's)
  • CONSTANDT M., Op zoek naar monumenten tussen zeedijk en hinterland te Middelkerke in "open" monumentendag Middelkerke 199), p. 5-6.
  • GOOSSENS M., Beschermingen op de Zeedijk: Villa Maritza en Villa Doris, in Monumenten en Landschappen, 1982, nr. 6, p. 50-54.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol