Appartementsgebouwen Bel Air, Ambassador, Royal Navy, Bal Moral

Beschrijving

Appartementsgebouwen Bel Air (209-211), Splendid (208), Ambassador, Royal Navy en Bal Moral (214, 215 en 216) en Miami Beach (259), gebouwd in de jaren 1950.

Zeedijk nummers 209-211. Appartementsgebouw "BEL AIR", van 1955 naar ontwerp van architect M. De Nève (Westende). Souterrain en zeven bouwlagen. Witte sierbaksteen. Sokkelvormende begane grond; rechthoekige portalen in een geriemde omlijsting. Uitkragende bovenbouw in spiegelbeeldschema; doorlopende erkers afwisselend afgerond en rechthoekig. Typerende balkonleuningen.

Links nummer 208 "SPLENDID" van 1955 naar ontwerp van architect E. Claus (Oostduinkerke); zelfde parement.

Verderop nummers 214-215-216 in gelijkaardige bouwtrant: eenheidsbebouwing "AMBASSADOR", "ROYAL NAVY" en "BAL MORAL" van 1956-1957 naar ontwerp van M. De Nève (Westende, nummer 215) en G. Vivane (Koksijde, nummers 214 en 216). Zeven bouwlagen boven souterrain; uitkragende bovenbouw in spiegelbeeldschema.

Nummer 259 "MIAMI BEACH" (eind jaren 1950/ begin jaren 1960) eveneens naar ontwerp van G. Vivane confer signatuur.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI, 1955/ BA 51, 71, 74, 96 - 1957/ B 29, 33, 34.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het appartementsgebouw Miami Beach (nummer 259) is gesloopt. Appartementsgebouw Splendid (nummer 208) werd verbouwd en kreeg onder andere een aangepast parement, waardoor de erfgoedwaarde verloren ging.

• Informatie verkregen van de gemeente Middelkerke (22 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els