Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Schorestraat nr. 8. Hoeve gelegen tgov. en ten westen van kerk. Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Historiserende wederopbouw cf.

opstelling: alleenstaand boerenhuis ten zuidoosten, achterliggend erf met U-vormig en aaneengesloten opstelling van de nutsgebouwen;

aanplantingen: drenkplaats en resten van boomgaard ten zuidoosten;

materialen: gele baksteenbouw; gecementeerde plint en zijgevels; gebruik van pannen en golfplaten voor zadeldaken;

indeling: boerenhuis van vijf traveeƫn en twee rechter opkamertraveeƫn; stalvleugel met drieledige wagenberg in haaks gedeelte;

streekeigen bouwelementen: (zij-)trapgevels, tuitgevels, steunberen, getraliede kelderopeningen, rechthoekige kozijnconstructies verdiept in korfboogomlijsting, getoogde deuromlijsting.

Recente loods ten oosten.

Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol