Hoeve 't Blauwhof met bunker

Gemeente Middelkerke

• Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve 't Blauwhof met bunker

omvat de bescherming als monument Duitse observatiepost ’t Blauwhof
gelegen te Schorestraat 16 (Middelkerke)

Beschrijving

Historische hoeve, als omwald afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Behouden bunker ingebouwd in stal verwijzend naar de Eerste Wereldoorlog.

Wederopgebouwd grosso modo in de lijn van de traditionele hoevebouw Hiervan getuigt de opstelling: lage bestanddelen U-vormig en, onder meer tengevolge aanbouwen, aaneengesloten opgesteld rondom een deels verhard erf, toegankelijk via oostelijke erfoprit; boerenhuis, stalvleugel en schuur respectievelijk ten westen, ten noorden en ten oosten;

Aanplantingen: siertuin midden erf; boomgaard afgezet door wilgen ten westen achter boerenhuis;

Materialen: pannen zadeldaken; witgekalkte baksteenbouw boven gepikte plint; houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in boerenhuis;

Indeling: boerenhuis van twee bouwlagen en een verhoogde begane grond cf. arduinen aantrede van twee treden;

Streekeigen bouwelementen: twee getrapte dakkapellen en centraal dakvenster met minder traditionele klokgevel; korfbogige druiplijstjes boven muuropeningen; aandaken.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol