Klokhofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klokhofstede

Beschrijving

Diksmuidestraat nr. 48. Z.g. "KLOKHOFSTEDE" cf. naambord. Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Vandenberghe (Kortrijk) van 1922; niet uitgevoerd volgens plannen van 1915 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge), bewaard door bewoners. Historische hoeve afgebeeld als omwalde site op Ferrariskaart (1770-1778).

Wederopgebouwd in aansluiting met de regionale hoevebouw cf.

opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf, met lange verharde erfoprit en inrijpoort ten oosten (boog onderbroken door schade); boerenhuis, stal en schuurvleugel resp. ten noorden, ten zuiden en ten westen; aanplantingen: resten van omwalling ten zuiden en ten oosten; notelaar ten noorden van boerenhuis;

materialen: verankerde gele baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, voorzien van houten dakruiter bij boerenhuis;

streekeigen bouwelementen: tuitgevels met getrapte schouderstukken en muurvlechtingen; steunberen onder meer overhoeks; rechthoekige muuropeningen verdiept in getoogde nissen;

indeling: boerenhuis van vijf travee├źn + een onderkelderd opkamergedeelte van twee travee├źn onder haaks zadeldak, haakse uitbouw (keuken) tegen achtergevel.

Recente loodsen ten noordwesten en ten zuidwesten.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 11355.