Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Sint-Niklaasstraat nr. 4. Pastorie met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast in de 19de eeuw cf. jaarsteen met opschrift "Anno 1865" in achtergevel; na de Eerste Wereldoorlog herstellingswerken naar ontwerp van architect T. Raison van 1920 onder meer m.b.t. dak en rechter muurgedeelte. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); links en rechts lage aanbouwen onder lessenaarsdak. Gele baksteenbouw boven gecementeerde plint. Houten gootlijst op uitgewerkte modillons. Rechthoekige vensteropeningen op afzaten verdiept in korfboogomlijstingen; kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; persiennes op de begane grond. Fraaie deurpartij: arduinen bordes met voetschraper; rechthoekige arduinen deuromlijsting in classicistische stijl, voorzien van oren en diamantkopvormige sluitsteen onder geprofileerde druiplijst; erboven rondboognisje tussen voluten.

Zijgevels met aandaken, rechts met muurvlechtingen. Linker zijgevel gecementeerd. Sobere achtergevel.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 5212.

Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol