Pastorie

Gemeente Middelkerke
Locatie Sint-Niklaasstraat 4, Middelkerke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Sint-Niklaasstraat nr. 4. Pastorie met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast in de 19de eeuw cf. jaarsteen met opschrift "Anno 1865" in achtergevel; na de Eerste Wereldoorlog herstellingswerken naar ontwerp van architect T. Raison van 1920 onder meer m.b.t. dak en rechter muurgedeelte. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); links en rechts lage aanbouwen onder lessenaarsdak. Gele baksteenbouw boven gecementeerde plint. Houten gootlijst op uitgewerkte modillons. Rechthoekige vensteropeningen op afzaten verdiept in korfboogomlijstingen; kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; persiennes op de begane grond. Fraaie deurpartij: arduinen bordes met voetschraper; rechthoekige arduinen deuromlijsting in classicistische stijl, voorzien van oren en diamantkopvormige sluitsteen onder geprofileerde druiplijst; erboven rondboognisje tussen voluten.

Zijgevels met aandaken, rechts met muurvlechtingen. Linker zijgevel gecementeerd. Sobere achtergevel.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 5212.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol