Wederopbouwhoeve Oudekeskruise

Beschrijving

Zogenaamd "Oudekeskruise". Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Goigne (Brugge) van 1923. Getypeerd door een minder traditionele opstelling van de nutsgebouwen zie aaneengesloten en in een gebogen lijn opgesteld ten zuiden en ten zuidwesten van een erf met centrale siertuin, aan oostzijde toegankelijk via begrinte oprit; boerenhuis ten noordoosten. Voorts heropgebouwd in aansluiting met 19de-eeuwse traditie zie aanplantingen: boomgaard voor het boerenhuis ten noordoosten ervan; bouwmaterialen: verankerde gele baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken; ijzeren I-balken boven de rechthoekige muuropeningen onder meer getralied en voorzien van houten luiken; bakstenen onderdorpels; streekeigen bouwelementen: centrale topgevel voorzien van muurvlechtingen bij boerenhuis; zijtuitgevels met aandaken en muurvlechtingen; indeling: boerenhuis van vijf traveeën en een linker opkamertravee aan straatzijde; schuurvleugel met aanleunende stallen. Voormalige bunker, naar verluidt als munitiedepot aangewend tijdens de Eerste Wereldoorlog, ten oosten. Recente loods ten noordwesten.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, SL 179, 1923-1924.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol