Hoeve Groot Tempelhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Slijpe
Straat Tempelhofstraat
Locatie Tempelhofstraat 16, Middelkerke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Tempelhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Tempelhofstraat nr. 16. Z.g. "GROOT TEMPELHOF" cf. naambord. Historische hoeve, vroeger zetel van de commanderij Slijpe van de Tempeliers - vanaf 1312 van de Hospitaalridders - belast met administratief en financieel beheer van de goederen in de omgeving.

Op de kaart van Brugse Vrije van P. Pourbus (1561-1571) afgebeeld als een omwalde en ommuurde site met onder meer brouwerij, kapel, hoofdgebouw, hospitaal...; aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve z.g. "Cense Groot Tempelhof". Archeologisch onderzoek tijdens de laatste decennia resulteerde in de volgende ontdekkingen: kapel met aanpalend kerkhof, een deel van het hoofdgebouw, een middeleeuwse waterput, de fundamenten van het hospitaal, het armenhuis, een 18de-eeuwse schuur, grondvesten van de middeleeuwse schuur, een gedeelte van de ommuring. Na de Eerste Wereldoorlog gr.m. heropgebouwd naar de plannen van architect R. Heyneman (Knokke) van 1921. Wederopbouw in aansluiting met de traditionele hoevenbouw cf.

opstelling-indeling: langgestrekte hoeve, cf. links stalgedeelte + boerenhuis onder haakse bedaking, gelegen ten noorden van begrint erf, dwarsschuur ten zuiden;

materialen: verankerde baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken;

streekeigen bouwelementen: (zij-)tuitgevels bij boerenhuis voorzien van oculus; rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboogomlijstingen.

Nr. 15. Z.g. "KLEIN TEMPELHOF". Gelijkaardige hoeve naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) van 1920. Typerend middenrisaliet met getrapte tuitgevel.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 11370.

Bron: Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Tempelhofstraat

Tempelhofstraat (Middelkerke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.