Polderhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhoeve

Beschrijving

Zogenaamde Polderhoeve, confer naambord. Naar verluidt vooroorlogse hoeve omwald en op andere plaats gelegen, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dothée (Laken) van 1920. Getypeerd door minder streekeigen volumes confer brede dakhellingen met hoge nok en geknikt zadeldak bij boerenhuis, voorst echter in lijn van de traditionele hoevebouw confer opstelling: lage bestanddelen deels gesloten en U-vormig opgesteld rondom een verhard erf met centraal hondenhok, toegankelijk via lange erfoprit aan oostzijde, erftoegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers; boerenhuis, stal- en schuurvleugel respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten noorden; materialen: verankerde baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken; bakstenen stoepen; streekeigen bouwelementen: steunberen; zijtuitgevels met muurvlechtingen; uilengat in schuurzijgevel.

Indeling: boerenhuis met opkamergedeelte; schuur met links drieledig wagenhuis; stalvleugel met paardenstal rechts.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., 11370.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol