Hoeve De Kleine Bamburg

Beschrijving

Historische hoevesite ten westen van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale; ontstaan uit 16de-eeuwse opsplitsing van de Grote Bamburg (confer Bamburgstraat). Kwaliteitsvol heropgebouwd in begin jaren 1920, grosso modo volgens plan van architect Theo Raison (Brugge) uit 1916 en aansluitend bij traditionele, regionale hoevebouw.

Semigesloten opstelling rondom rechthoekig, van grind voorzien erf, bereikbaar via verharde oprit. Zuidwestelijke erfzijde afgezoomd door lage bakstenen muur met centrale rondbogige toegangspoort met versneden hoeksteunberen en uitlopend op piramidale topstukken.

Lage, verankererde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met typerende aandaken met muurvlechtingen en wisselende nokhoogten. Boerenhuis ten noordoosten; zes traveeën met aanpalende stalvleugel links. Schoudergevel van middenrisaliet wordt herhaald in dakvenster links; rechthoekige vensters, verdiept in korfbogige omlijsting; vernieuwd houtwerk. Korfbogige deur met rechthoekig bovenlicht. Stal- en wagenhuisvleugel ten westen met typerende steunberen en dakvensters met tuitgeveltje. Dito stal ten noordoosten, aanleunend bij markante langschuur, geïnspireerd op monumentale 13de-eeuwse tiendenschuren; zuidelijke puntgevel gestut door steunberen met versnijdingen; noordgevel met behouden rondbogige poort. Interieur: twee beuken van vijf traveeën; dubbel geschoorde makelaars.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummer 488.
  • BLOES G., Geschiedenis van de Grote Bamburghoeve, in Graningate, Jaargang 1, 1982, nummer 2, p. 115-117.
  • RONSE A., RAISON T., Fermes-Types et constructions rurales en West-Flandre, Brugge, 1918.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol