Hoekpand Villa Sporta

Gemeente Middelkerke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand Villa Sporta

is deel van de bescherming als monument Ensemble van burgerhuizen in cottagestijl

Typologiewinkels
Stijlcottagestijl

Beschrijving

* Distellaan nr. 35-37/ Portiekenlaan. Hoekpand z.g. "VILLA SPORTA" cf. opschrift boven rechter deur. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002.

Winkelhuis met Anglo-Normandische inslag uit 1924. Drie bouwlagen onder op uitgelengde klossen overkragend zadeldak waarin klimmende dakkapellen, l.g. niet volgens bouwplan. Baksteenbouw op arduinen plint; pseudo-vakwerk onder dakrand en in dakvenster. Markerende hoekpartij met driezijdige erker onder leien dakje waarboven dakvenster in halsgevel; voor l.g. voorziet bouwplan trapgevel. Driezijdige erkers, op begane grond onder luifels. Rechthoekige en getoogde vensters met verzorgd houtwerk onder meer deels behouden borstweringen, kleine roedeverdeling in bovenvlakken. Getoogde deuren.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, WL496, nr. 17.