Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5515

Burgerhuis met traditionele kern ()

Burgerhuis met traditionele kern, oorspronkelijk een diephuis met trapgevel dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd in 1862 verhoogd met een derde verdieping en aangepast met een lijstgevel in neoclassicistische stijl. Opdrachtgever was Marie Le Grelle-van Den Bol (Antwerpen, 1784-Gestel, 1870), weduwe van Pierre Le Grelle (Antwerpen, 1769-Gestel, 1841). De werken werden uitgevoerd door Jacobus Franciscus Lega, een aannemer die in Antwerpen actief was van omstreeks 1840 tot begin jaren 1880. Oorspronkelijk werd de getrapte geveltop van zes treden en topstuk geopend door een drielicht met rondbogig middenluik tussen kloosterkozijnen, belijnd door een omlopende waterlijst, waarboven een rechthoekig luik.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen, vandaag onder een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw. Regelmatige registers van rechthoekige, naar boven toe verkleinende vensters met geprofileerde dagkanten, op kordonvormende lekdrempels met spiegels op de borstweringen. De smalle penanten en smeedijzeren muurankers met gekrulde spie op de eerste en tweede verdieping geven de oude kern aan. Klassiek hoofdgestel met breed gelede architraaf, fries en houten kroonlijst. Verbouwde pui, volgens het gevelontwerp uit 1862 met enkelhuisopstand.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#359.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203958 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel heden met 19de-eeuws uitzicht; drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Bewaarde ordonnantie op de bovenverdieping die naar boven toe in hoogte verminderen. Gekoppelde rechthoekige vensters met doorlopende boven- en onderdorpels en paneelwerk op de borstweringen. Smalle, geprofileerde kroonlijst met druk geprofileerd kordon. De smalle penanten en de bewaarde muurankers met gekrulde spieën (tweede en derde bouwlagen) verraden een oudere kern (18de eeuws). Verbouwde begane grond.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5515 (geraadpleegd op ).