erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 5516   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5516

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met traditionele kern, oorspronkelijk een diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, vermoedelijk met trapgevel. Het pand werd in 1844 in opdracht van juffrouw A.E. Boonekamp verhoogd met een derde verdieping en aangepast met een lijstgevel in neoclassicistische stijl. Uit het bouwdossier vallen deze ingreep vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. De begane grond en eerste verdieping, volgens het gevelontwerp van 1844 respectievelijk met enkelhuisopstand, rechthoekige deurvensters en een gevelbrede gietijzeren borstwering met spitsboogpatroon, zijn later verbouwd. Klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1844#52.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5516 (Geraadpleegd op 06-07-2020)