Residentie Westendia

• is aangeduid als beschermd monument Residentie Westendia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Residentie Westendia

Beschrijving

Voormalig grootwarenhuis heropgebouwd naar vooroorlogs model naar ontwerp van architect F. Roussel (Westende) uit 1921; Anglo-Normandische inslag. Verhoogde begane grond; drie bouwlagen en entresol; twee traveeën in de Meeuwenlaan + afgeschuinde hoektravee + vijf traveeën in de Distellaan; leien pseudomansardedak waarin klimmende dakkapellen. Arduinen sokkel waarin rechthoekige kelderopeningen; gevelparement van gele baksteen, verlevendigd met rode siersteen voor banden, rol- en strekse laag van overkragende rondboogfries aan entresol; tevens groene en zwarte geglazuurde tegels voor afzaten boven entresol en entablement. Begane grond onder doorlopende leien luifel op houten consoles en dito pijlers aan inkompartij. Verdieping met doorlopende houten erkers op dito consoles, in hoektravee onder luifel met bekronend balkon; ritmerend effect van lisenen ter hoogte van tweede bouwlaag. Houten gootlijst op consoles.

Getoogde vensters in entresol; rechthoekig op begane grond en verdiepingen; verzorgd houtwerk onder meer schuiframen en kleine roedeverdeling in bovenvlakken. Getoogde deuren op laag arduinen bordes.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 1811.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL 488, nummer 34.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol